Falla geologica

Falla geologica, letterlijk een “geologisch falen”. Als je zo’n bordje ziet staan langs de weg, hou je vast aan de takken van de bomen. Het komt er op neer dat de berg waar de weg in uitgehouwen was, niet meer is. En de weg dus eigenlijk ook niet echt. Gelukkig weten we ondertussen dat in de hoge 4×4 we in eerste elke helling aankunnen.

Geologie in Peru is doorgaans uw vriend. Geologie brengt je door hoogvlakten, stukjes land tussen bergen die maar niet weggespoeld geraken. Zo’n hoogvlakte, indien werkelijk vlak en rond de 4000 meter hoog is wat vicuña’s thuis noemen. Vicuña’s zijn de nichterige neefjes van de kameel: super elegant, prachtig verzorgd haar, fijn gebouwd. In het land van de vicuña’s camperen is mogelijk een minder goed idee. Na onze eerste overnachting op 4150 meter hoogte, hebben we een waterleidingkje mogen vervangen. Gelukkig rap gefixed. En sinds die overnachting wil onze laptop niet meer opladen.

P1050076

P1050093

P1050056

DSC_0557

P1050101

P1050264

’s Morgens hebben we even wat werk gehad om Berenjena aan de praat te krijgen. Vooral omdat het geluid van de min-of-meer gestarte moter op deze hoogte, niet echt klinkt als een draaiende motor. Een ontploffingsmotor met nogal halfslachtige ontploffingen. Daarna beginnen enkele cilinders te draaien, vervolgens allemaal. Als je dan nog een kwartiertje wacht, heeft de motor eindelijk vol vermogen. Alleen, hij maakt een zeer bedenkelijk geluid – een beetje als een BMW die met te weinig olie heeft rondgereden. Vooraleer we verder reden aan vier verschillende camioneurs en chauffeurs gevraagd of zij dat een normaal geluid vonden. “Es por el frio”, “es por la altura”. En zelfs toen we 100 kilometer later een mechanieker vonden, zei die “no hay de que preocuparse”.

Diezelfde rit zijn we opgestegen tot 4900 meter. Dat klinkt misschien spectaculair (zie de Mont Blanc enkele honderden meter onder jou passeren), maar in feite is dat gewoon altijd bergop rijden.

Gezegde bergpas geeft uit op een ander geologisch foutje. De Cañon del Colca, een kloof waar je op sommige plaatsen 1200 meter recht naar beneden kunt kijken.

P1050175

DSC_0513

Naast het spektakel van het landschap, is het leven van de mensen hier minstens even bijzonder. Bijzonder vriendelijk en spontaan, zeldzaam bij Andesvolkeren. Er zijn er die 4500 meter hoogte hun huisje hebben, en een kudde alpaca’s – de wollige en vlezige neefjes van de kameel. Eens in het jaar worden de wilde nichtjes samengedreven om ze te scheren. De beste wol ter wereld, jawel.

In de vallei is elke vierkante meter die minder dan 45° steil was in terras gezet. De hoeveelheid werk die daar ooit in gekropen moet zijn, is behoorlijk hallucinant. En ze worden nog steeds goed bijgehouden, geen spoor van erosie en overal zaailingen, oogstklare planten of groenbemesting. Op de veldjes waar al geoogst is, of waar enkel gras gekweekt wordt: koeien, schapen, paarden, ezels. Gesloten kringloop landbouw enzo, gelukkige beestjes, gelukkige grond. Maar we hebben toch nog steeds niet de behoefte gehad om beestjes in kwestie op te vreten. Een hamburgertje met gefrituurde kaas, ajuin, een schijfje tomaat en wat verse korianderblaadjes smaakt minstens even hard, en er is niemand voor moeten doodgaan. Ons eigen keukentje maakt het gemakkelijk om het vleesloos te houden, al mis ik daardoor soms wel een beetje de lokale keuken. Gelukkig weten we uit eerdere ervaring dat die doorgaans – hoe politiek incorrect van ons – toch op niet veel trekt. Maar over eten later meer.

DSC_0400

DSC_0490

DSC_0541

DSC_0505

P1050217

DSC_0405

P1050194

DSC_0531

P1050135

Een leuke bijkomstigheid van een geologisch falen van 1200 meter diep, is dat vogels dat fijn vinden. Vooral grote vogels die de wind tegen de kliffen gebruiken om omhoog geblazen te worden. Eén van de populairste attracties in Peru is om met honderd toeristen te kijken hoe de condors op enkele meters van hen hun ochtendritueel uitvoeren, langzaam de eerste wind gebruiken om hoogte te winnen. Niet enkel condors, maar als je even wat langer blijft, vossen, kleine en grote kolibri, roofvogels, parkieten. We waren toevallig ’s avonds ook in de buurt, en wat bleek: voor het avondritueel was het you, me, and the condors.

DSC_0455

DSC_0548

DSC_0465

P1050224

P1050164

Volgens de Lonely Planet was een bezoek aan de canyon niet volledig zonder een kleine wandeling naar de rivier. Amper vijf kilometer, maar wel 1200 meter lager. Van quinoa-gebied naar een bananen-oase. Een beetje zwaar voor de knieën, zo drie uur afdalen. Volgens diezelfde Lonely PLanet ook maar een uur of drie om naar boven te klimmen. Right. De mensen die we onderweg tegen kwamen, gingen er eerder vijf uur over doen. Dus wij beneden – ik bedoel, ik beneden, onmiddellijk gevraagd of er geen ezeltjes beschikbaar waren om terug naar boven te gaan. Zware protesten van Lore, maar “ik kies voor dierenmishandeling!”. Redelijk onvergetelijk ritje, dat eindigde met nog een kilometer wandelen onder de volle maan van deze vrijdag de dertiende.

20140613_104441

P1050249

De volgende dag een weg genomen die geen toerist ooit lijkt te nemen. De meesten gaan terug naar de bergen, maar wij moesten naar de kust, en dan is de traditionele weg een omweg, en bovendien de weg die we al genomen hadden. Dus  164 kilometer onverhard over een bergpas van 4250 meter, met één dorpje op heel de weg. Geen enkel probleem voor onze Berenjena, behalve dat de frigo losgerammeld is geraakt. Maar dankzij onze nieuwste vondst – waterdichtingstape – was ook dat vijsje rap weer vastgezet.

P1050121DSC_0559DSC_0552

DSC_0556

En toen we op 2000 meter de motor starten, was het BMW-gerammel weg! Vier truckers en een mechanieker can’t be wrong.

Advertisements

6 thoughts on “Falla geologica

  1. Dag Lore, vandaag 25 juni ben je jarig ik wens jou nog vele aangename momenten in Zuid-Amerika
    Dikke kus van tanteleen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s