Van oases en besneeuwde bergtoppen

Van Arequipa naar Huaraz is 1000 kilometer woestijn. Jawel, alweer. Onderbroken door geïrrigeerde vallei oases. De ene oase kweekt olijven, de andere appelsienen, de volgende druiven. Eén keer, voor het eerst in 2500 kustwoestijn, was er een stukje niet geïrrigeerd grasland. 10 kilometer Ierland. En dan weer niets. Wie – zoals mij – theorieën over het ontstaan van de eerste staten interessant vindt, weet ongetwijfeld dat dit soort landschap ideaal is voor staatsvorming. Bloot gesteld: vruchtbare vallei = overbevolking. En aangezien er niets is om naartoe te vluchten, moeten mensen zich neerleggen bij onderwerping aan elkaar. Dat heeft soms nogal spectaculaire gevolgen. Staten houden nu eenmaal van spektakel. In Nazca is een deel van het spektakel natuurlijk dat je in een mini vliegtuigje moet stappen om van het historisch spektakel te genieten. Rare jongens, die Nazca. Niet alleen spinnenkoppen van 100 meter in de woestijn tekenen, maar ook schedels misvormen (niets zo knap als een voorhoofd van 15 centimeter), en uiteraard een mensenoffer op tijd en stond. Amerika! Zoals dat wel eens gaat, laten oude beschavingen wel meer achter dan enkel wat momumenten. In het geval van de Nazca: een deel van hun irrigatiekanelen is nog steeds in gebruik.

Wat betreft oases, voldoet Huacachina helemaal aan het cliché. Palmbomen, een meertje, frisse pinten, en dat volledig omring door zandduinen. Die duinen zijn een bijzonder populaire speeltuin voor gringo’s die het even gehad hebben met al dat cultureel verantwoord gereis. Huacachina is keihard chillen, afgewisseld met adrenalinerijke woestijntochtjes. Hier geen kamelen, maar tot buggy omgebouwde 4×4’s die het zand in racen, om je op een heuveltop af te zetten, waar je met een sandboard weer af moet. Safety first = head first in dit geval. Zowaar, Walibi is er niets tegen. Tegen 80 per uur een zandduin opscheuren, puur roetsjbaangevoel. Het duinengebied in kwestie is behoorlijk groot. Zo groot, dat Lore behoorlijk teleurgesteld was bij het aanschouwen van de drie zandduintjes die we ooit in de Marokkaanse Sahara hebben gevonden na lang zoeken.

P1050280

P1050288

P1050305

P1050314

Moderne beschaving vereist het doorkruisen van Lima om van zuid naar noord te geraken. De Panamericana (u weet wel, die weg die van Alaska naar Ushuia loopt) is er een zesvaksbaan, maar helaas zijn de 15 miljoen Limeños zo een gekken in het verkeer, dat we Peru omgedoopt hebben tot het India van de Amerika’s.

DSC_0629DSC_0607

Lima voorbij, terug in de écht oude beschavingen gedoken. De Amerika’s waren een beetje een laatbloeier wat betreft beschavingen: laatste gekoloniseerd door de mens, en dus een beetje een achterkomertje. Nou ja, dat dacht iedereen dus, tot ze Caral ontdekten: een piramide-stad van 5000 jaar oud. Dus zowat even oud als de ‘echte’ piramides. In Caral zijn er evenwel geen aliens aan te pas gekomen. Deze jongens woonden er met amper 2000 man, maar hebben gedurende 1000 jaar telkens een schelletje piramide rond hun oude piramide gezet, om zo uiteindelijk tot behoorlijk gigantische bergjes te komen. Decoratie: nihil. Metaalbewerking? Vergeet het. Keramiek? Nada que ver! Mensenoffers? Uiteraard! Wel maar een stuk of vijf gevonden op heel de site, dus waar al die andere doden gebleven zijn is een beetje een mysterie.

20140622_110817

Eindelijk terug de bergen in. De Cordillera Blanca, bergketen van een paar honderd kilometer lang, met de ene besneeuwde piek na de andere. Ik dacht dat je hier enkel voor het landschap kwam, reden genoeg trouwens. Alleen al die ananas-achtigen van 10 meter hoog maakten het voor mij de moeite. En een bosje op meer dan 4000 meter hoog is ook altijd speciaal.

 

P1050396

DSC_0618

DSC_0620

 

Maar daarnaast dus ook nog – alweer – oude beschavingen. Hier een tempelcomplex, built to shock and awe, alweer een paar duizend jaar oud. Enkele geweldige aardbevingen overleefd, en drie keer door een steenlawine overdekt. Edoch, labyrint bewoond door griezelige goden met een piramide erbovenop, still standing. We kregen er een wacko gids bij, die er leek van uit te gaan dat de Chavin de meter als lengtemaat gebruikten. Couleur locale, zullen we maar zeggen.

P1050414

Nu we de bergen eenmaal in waren, konden we kiezen: de korte weg terug, of een langere, slechte weg nemen die via een andere bergpas terug naar de meer ontwikkelde vallei van Huaraz ging. Zoals dat bij ons gaat: ik wou de lange weg doen, en Lore wou het rustig aan doen. Dus nu zijn we rustig aan de lange weg aan het doen. Oh well. We kunnen altijd nog eens terugkomen naar Zuid Amerika als we niet rond geraken.

Vroeger dan anders gestopt, in een Alpenweidelandschap. Hier en daar een omheining om een akker te beschermen, maar voor de rest weilanden voor de beesten. Een kudde paarden graast net onder ons, vechtend, knuffelend, elkaars mest beruikend. Een herder met een kudde koeien en varkens trekt voorbij. De koeien klitten samen, de varkens samen over een bruggetje om hun pootjes niet nat te maken in een gracht van een centimeter diep. Nog een kudde schapen trekt voorbij, met een oud herdersvrouwtje. Toen begon het lichtjes te onweren. Pavloviaans reflex: tijd voor warme  chocomelk. Kampeerstoeltjes buiten, bijhorend paraplu’tje over ons hoofd, en genieten van de chocomel. Ja, dit was een van die zeldzame momenten waar ik een tikje melig van wordt. En waar wij beiden dachten: wat en geluk dat er nog geen kinderen zijn.       DSC_0667

DSC_0678

P1050411

P1050424

P1050448

 

 

P.S.: reiskaart wordt nog steeds bijgehouden, hier ingezoomed voor het alhier bereisde gebied

Advertisements

2 thoughts on “Van oases en besneeuwde bergtoppen

  1. …wat een foto’s, wat een tekst en wat een reis…! Leuk dat we wat kunnen meevolgen…hier alles prima, allez geniet nog maar van jullie “verlengde weekend” 🙂 – vele groetjes, Tinneke, Manu en kleine Pippa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s